Agenda

Zoeken in agenda

jan / feb / mar / apr / may / jun / jul / aug / sep / oct / nov / dec / Alles

Tuesday 8 April 2008 / Burgerschap

21e Globaliseringslezing met Andrew Keen: Wisdom of the Crowd

Ontwikkelt internet zich tot kennis middel van de armen of tot een nieuwe vorm van cultuurimperialisme? Als iedereen maar naar believen knipt, plakt en kopieert, wie ziet er dan nog toe op bescherming van het auteursrecht of op het principe van hoor en wederhoor? Wat moeten we met al die amateurs die hun meningen verkondigen in blogs? Volgens internet ondernemer en journalist Andrew Keen verdringt de amateurverslaggeving de professionele journalistiek. Hij vreest het ergste voor het voortbestaan van genuanceerde berichtgeving. De vraag is of men daar in andere delen van de wereld ook zo over denkt. Wat kan het Web 2.0 (user generated content) betekenen voor mensen in ontwikkkelingslanden? En biedt Web 2.0 ons niet juist toegang tot ongecensureerde berichtgeving uit oorlogsgebieden of landen onder die zuchten onder staatscensuur?

Van Andrew Keen verscheen onlangs: The Cult of the Amateur; how todays Internet is Killing our Culture and Assaulting Our Economy dat nu in Nederlandse vertaling verschijnt als De Apencultuur bij Uitgeverij Meulenhoff.

Na de Globaliseringslezing van Andrew Keen gaan publiciste Karin Spaink en internetondernemer en idealist Michael Polman (Antenna) in debat o.l.v. José van Dijck, hoogleraar Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Voorafgaand aan de 21e Globaliseringslezing vertoont VPRO/Tegenlicht de documentaire Wiki's Waarheid (regie IJsbrand van Veelen).
YouTube, MySpace, Facebook, Wikipedia: in de wereld van Web 2.0 produceert de gebruiker de inhoud. Dat betekent nieuwe vrijheden en mogelijkheden voor onontdekt talent en ongehoorde stemmen. Maar waar ligt de grens tussen expert en amateur? Wie overleeft volgens de wetten van het nieuwe 'digitale Darwinisme'? Wie het hardst schreeuwt, of wie de meeste kwaliteit heeft? Overschatten we de Wisdom of the Crowd?

19.00 uur: Filmvertoning Wiki's Waarheid
20.30 uur: Globaliseringslezing en debat met Andrew Keen

Bekijk hier de videoregistratie.

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, de Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, NCDO en Felix Meritis.

Afdrukken

Gerelateerd

Project

De Globaliseringslezing
Lees meer

Commentaar

Internet biedt valse democratie
Lees meer

Ontboezingen op internet zijn niet eng
Lees meer

'Experts, daar gaat het om in onze cultuur'
Lees meer

AMSU Felix zaalverhuur Felix Felix agenda Soul for Europe